Kişiye Özel Saç Nakli Tasarım

Saç Naklinde Kişiye Özel Tasarım

bir çok kişinin saç naklini memnuniyet ile sonlandırmasıdır. Saç ektirecek hastalarda ulaşılmak istenen hedef doğal ve gür bir saçtır. Bu hedefe ulaşmak için de kişinin ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda, yaşa, saç tipine, sağlık durumuna ve kayıp saç miktarına uygun olarak kişiye özel tasarım yapılır.

Kişiye özel saç tasarımın yapılması saç nakli operasyonunun en önemli aşamasıdır. Saç nakli sonrası saçın nasıl bir şekil alacağı operasyondan önce bilgisayar destekli programlar aracılığıyla belirlenir. Bunun için muayene sırasında hastanın çeşitli açılardan görüntüleri alınır. Bu fotoğraflar ile kafa derisinden seyrelme ve kelleşmenin yaşandığı bölgeler ayrıntılı bir şekilde görüntülenir. Yüz üzerinde çeşitli açılardan yapılardan tasarımlarla saç nakil işleminin nasıl yapılacağı planlanır. Ayrıca bu fotoğraflar üzerinden kişinin saç çizgisi yani alnın üstündeki olması gereken şekli ve şakak bölgelerinin tasarımları da yapılır.

Kişiye Özel Saç Çizgisi Tasarımı

Saç naklinde saç çizgisinin belirlenmesi operasyonun başarısını etkileyen en önemli faktördür. Bu çizgiyi tasarlamak sanatsal bilgi gerektirir. Çünkü nakil işleminden sonra saçın doğal görünmesini sağlayan en önemli aşamadır. Saçın yüz çevresinde oluşturduğu kısmın yüze uygun bir şekilde girintili çıkıntılı ve seyrekliği ile yoğunluğu olmalıdır. Yüz çevresinde yüz ile uyumlu bir şekilde ilerlemeyen saç çizgisi hiç de estetik olmayan bir görünüme neden olarak kişiye oldukça rahatsızlık verebilir.

Kişinin İstekleri ve Beklentileri

Saç Naklinde Kişiye Özel Tasarım işlemi planlanırken muayene sırasında kişinin istekleri ve beklentileri öğrenilerek planlama ona göre yapılır. Kişinin saç yoğunluğu ve sıklığı ile ilgili beklentileri, saç seyrelmesinin olduğu alanlardaki tercihleri göz önünde bulundurulur.

Kişiye Özel Saç Naklinde Yaş Faktörü

Kişinin içinde bulunduğu yaşı ve saç nakil planlamasının tamamen Saç Naklinde Kişiye Özel Tasarım gerektiren çok önemli bir durumdur. 30’lu yaşlardaki bir hasta ile 40’lı yaşlardaki hastaların saç nakli planlamasında içinde bulundukları yaşın getirdiği özelliklerin dikkate alınması gerekir. 40’lı ya da 50’li yaşlarda bir kişiye uygulanan saç nakli yoğunluğu ile 30’lu yaşlardakinin aynı olmaması gerekir. Belirli yaşlardaki kişilerde yaşa uygun bir seyreklik ve dökülme oranının göz önüne alınması gerekir. Yine alın çizgisinin de ona göre belirlenmesi gerekir. 30’lu yaşlardaki gürlükte ve sıklıkta uzayan saçlar 40’lı yaşlardaki bir hastada kesinlikle doğal olmayan bir görünüme neden olur. Ve kişi için ilerleyen dönemlerde oldukça rahatsızlık verici bir endişeye neden olur.

Donör Alanının Uygunluğu

Saç Naklinde Kişiye Özel Tasarım saç nakli adayının donör bölgesinin saç nakli işlemine uygunluğunun doğru bir şekilde tespit edilmesi çok önemlidir. Sağlıklı saç köklerinin alınacağı donör bölgedeki var olan greft sayısı, ne kadarının alınabileceğinin çok dikkatli bir şekilde belirlenmesi gerekir. Aksi takdirde saç nakil işleminin ardından donör bölge yani kafanın arka kısmında istenmeyen seyreklikler ve kellikle oluşabilir.

Hastanın Kişisel Özellikleri

Hastanın tarzı, yüz şekli, yüzün genel özellikleri ve yaşı yüzün ön çizgisini ve ekilecek olan saçın yoğunluğunu saç tasarımında dikkate alınması gereken parametreler arasındadır.
Saç Naklinde Kişiye Özel Tasarım altın oran hesaplamalarının dışında birçok parametrenin daha göz önünde tutulması gereken bir işlemdir. Saç nakil işleminin ardından sahip olacağınız görüntüden pişman olmamak için saç nakil cerrahınızı çok dikkatli bir şekilde seçmeli, nasıl bir saç tasarlayacağı konusunda kendisinden ayrıntılı bir bilgi almalısınız. Unutmayın saç nakli bir sanattır.

Hastanın yaşına göre

Saç nakline hangi yaşta başlanıldığı oldukça önemlidir. Başlamak için en ideal yaş 30’dur çünkü çok erken yaşlarda saç nakli uzun sürecek pahalı bir yolculuğun başlangıcı olabilir. 20-24 yaşlarındaki insanlarda saç dökülmesi, gerileyen saç çizgisi ve şakaklardaki saçların seyrekleşmesi şeklinde görülür. Eğer bu yaşlardaki hasta beklemek istemiyorsa, daha az greft kullanılarak daha seyrek nakil yapılabilir. Hasta eski saç çizgisini ve saç yoğunluğunu tamamen geri kazanmak istiyorsa, bu sonucu elde etmek için binlerce greft, onlarca seans ve bolca masraf gerekir.

Saç tipine göre

Bazı hastaların saçları karma saç tipi olabilir yani her bölgede aynı tipte olmayabilir. Saç nakli donör bölgeden alınan saçın rengine, biçimine ve kalınlığına dikkat edilerek yapılır. Örneğin kulak üstünden kıvırcık saç çıkarken saçın ön kısmından dalgalı saç çıkabilir. Ameliyatı gerçekleştirecek cerrahın uygun bölgeye uygun saç ekleyerek doğal görüntüyü sağlaması gerekir.

Sağlık durumuna göre

Saç nakli yaptıracak olan kişinin ciddi bir sağlık probleminin olmaması gerekir. Kalp, damar, böbrek, pıhtılaşma bozukluğu, hemofili gibi kronik hastalığı olan kişiler ve nakil yapılacak bölgede deri rahatsızlığı bulunanlar saç nakli için uygun olmayabilir. Karar vermeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Eğer kişide bahsi geçen hastalıklardan yoksa, alkol ve sigara tüketmiyorsa saç naklinin başarı şansı daha yüksek olur.

Kayıp saç miktarına göre

Doğal görüntüye ulaşmak esas olduğundan ekilecek saç miktarı hastaya uygun olarak belirlenir. Ekilecek saç da yine hastanın kafasından alındığı için saçın seyrekliği de önem kazanır. Saç nakli yapılacak bölgenin açıklığı ve doğal görüntü sağlanması için ne kadar saç kökü gerektiği bilgisayar yardımıyla hesaplanır. Bu hesap sonucunda ense bölgesinde yeterli donör bölge bulunmuyorsa vücudun geri kalanından alınan kıllar da kullanılabilir.